Anders Multiutmaning

I mars 2012 gick Anna Rydstedt alldeles för ung bort i cancer. Efter sig lämnade hon sin make Greger och deras nyfödda dotter Karin. När Anna 2010 fick reda på att hon hade cancer startade hon fonden Långlopp, långlopp.com, där hon arbetade med att samla in pengar till Cancerfonden genom sin fond. Detta i samband med de olika långlopp runt om i Sverige hon körde.

Annas man driver nu fonden vidare och mitt mål under 2013 är att vid varje tävling jag kör skänka en krona per minut till Annas och Gregers fond. Samt, inte minst, inspirera vänner och bekanta att även de skänka “mina” minuter i kronor. Eftersom jag bor nere i Österrike är även tanken att försöka skriva lite race reports och få med en hel del bilder för att se om även det kan inspirera andra att hitta några kul tävlingar utomlands.

Det kommer att bli en stor bredd i tävlingarna. Allt från kortare race som säkert inte tar mer än runt en och en halv timme, upp till alp-ultror som säkerligen tar uppåt nio-tio timmar.

Jag är själv en glad amatör som i vissa sporter möjligen snuddar vid epitetet “elitamatör”. D.v.s. ngt så när stabil kring 3:15 på marathon och 1:29 på halvan, mellan 5:15 och 5:45 på Vasan beroende på före och nere och nosar på medaljen på Lidingöloppet (nej aldrig fått den, 2:18 som bäst…). Men fr.a. tränar jag för att jag älskar att vara ute i naturen. Och det blir, lite beroende på säsong, runt 7-8 timmar i veckan. Och dessutom ska man ju hinna med att jobba oxå. Det stjäl ju minst 45 timmar i veckan?! Hehe. Nejdå, jag gillar mitt jobb på svenska ambassaden i Wien. Som fasen faktiskt!

2012 började jag så smått med triahtlon. Med viss rätt kan man undra varför med tanke på att jag simmar som en dränkt myrslok. Egentligen kanske man skulle ha hållit sig till springandet. Men varför göra det enkelt för sig? Och dessutom är det ju så att om jag vill få ner mina 3:15 på maran till 3:10 krävs det väldigt mkt träning… Och den tiden kände jag att jag hellre ville lägga på att testa ngt nytt. Så, triathlon blev det.

Jag kör inte efter något program och har aldrig gjort. Alltid bara på känsla. Det funkar bäst för mig. Men även alltid med fokus när jag väl kör. Hårda pass är hårda och lugna är lugna. Värt att notera kan även va att jag fick för mig att köra långa lopp först bara för nåra få år sen. Första Maran å Vasan va 2007. Innan dess förvisso mkt sport men fr.a. hockey, slalom, tennis och allra mest… golf… Så det e inget könstigare än en ganska nyupptäckt ren och skär glädje och kärlek till att gneta länge de senaste åren som tagit mig till att ge mig på bergsultror i Alperna och IronMan.

Målet med min MultiUtmaningen är framför allt att samla in pengar till Cancerfonden via Långlopp, men även att se hur bra en total nybörjare på simning (och i viss mån landsvägscykling) kan bli på triathlon. Målet är att göra en halv Iron Man under 2013 och en hel 2014. Hur snabbt jag klarar dessa får bli en senare fråga. Men tanken är att inte “bara” göra dem, utan att förbereda mig väl och göra dem med viss kvalitet (även om allt ju är relativt).